Fodelsedag i tva bemarkelser

Idag fyller mor min....61 ar. Detta ar ingen alder - inte borjan till slutet, nejnej: slutet av borjan! Nu ar det bara till att tuta och kora och fixa till den dar tradgarden som aldrig tycks bli fixad. Hur som helst - Grattis pa bemarkelsedagen till Eva Erixon!

Idag firar vi ocksa FNs fodelse. Just det, for 61 ar (!, se ovan) sedan sa ratificerades FN-forklaringen av majoriten av de davarande 50 medlemmar, vilket skapade grunden for organisationen som den ar idag - stor, byrakratisk, kompromissande och till stora delar kraftlos helt sakert, men ocksa ett forum for diskussion och - inte att forglomma - bistandsflode. Forlat mig, men det maste sagas: Trots sina svagheter sa skulle varlden vara en samre plats utan FN. Dessutom skulle jag vara arbetslos ;) Hell,  om det inte var for den 24 oktober 1945 sa skulle jag inte ens blivit till!

Happy Eva-dag! Happy UN Day!

San Remo

En nygammal restaurang har öppnat i stan - San Remo. Enligt vad jag har fått veta av expatveteranerna så var det tidigare en för Sukhumi väldigt dyr restaurant - en kväll kunde gå på 100 dollar eller mer, och det är mycket här - med top-notch food. Nu är det en relativt dyr restaurang - om man nu i jämförelse med Sverige kan kalla en tre-rätters middag med vodka för ca 150 spänn för dyrt - med relativt god mat. Well, riktigt god mat för att vara här. Jag har precis varit där och är väldigt glad - mätt och trätt. Imorgon bär det iväg på hike som bland annat kommer inkludera att vinscha sig över en vild fors medelst en rostig...whatever you call it...trolley. Bron är bortspolad, men platsen vi ämnar för är ett populärt pilgrimsmål, där Johannes Döpares ben uppenbarligen har  funnits en gång i tiden. Därav vinschanordningen. Nåväl, tänkte bara dela min glädje över måltid, hike och - vilket bör tilläggas - framgångsrikt avslutade budgetförhandlingar med vår lokala partner. Ha det!

Två roliga episoder

Nu när jag ändå är igång med bloggandet, så kan jag väl nämna två roliga episoder jag varit med om de senaste veckorna:

1) Efter att jag närt på mitt alkolholberoende med x antal gin & tonic en onsdagkväll, så råkade jag i en avancerad dansmanöver sparka hål på gipsväggen som skiljer baren från köket. Den baransvarige blev arg och kastade först ut mig, sen kvarvarande gäster, med ett rungande hot om att jag skulle få betala en hel ny väggsektion (väggen var uppbyggd av ganska stora gipsplattor). Well, nu är vi vänner och igen och hålet är spacklat. Reparationen kommer kosta mig 500 RR, men då ingår ett rykte om att jag skulle blivit så full att jag i ilska skulle SLAGIT hål i väggen. Inte illa...

2) Mitt dagliga mål (giv mig idag...) förtäres alltid hos Svetlana, som driver en av de två "lunchrestaurangerna" på området. Hon brukar försöka förklara för mig på ryska vad som bjuds. Well, en dag serverade hon korvfylld kycklingfilé (!) - "galbaska" (motsv.) - vilket i mina öron först lät som "galtaska" (motsv.), ett ord som jag till hennes stora nöje upprepade högt. Hon skrattade väldigt länge; hon skrattade efter jag hade fått min mat; hon skrattade när jag lämnade tillbaka min tomma tallrik, och hon försitter fortfarande aldrig en chans att till andra berätta historien om hur det kom sig att Mr Eriksson bad om att få "pung" till maten.

Två roliga skämtteckningar

Humor

Tema Människa - Natur: "Tjur på lur?"

En sommardag någon gång under nittiotalet så begav sig jag och en vän, låt oss kalla honom Mikael, ut på en kanotexkursion. Vi började i Snogeholmssjön, och paddlade oss oss via en rännil till å till Sövdesjön. Därifrån hade vi som mål att ta oss via Klingavälsån, Vombsjön och Kävlingeån ut till Öresund. Nåväl, vi började på den här etappen, men blev snart överväldigade av långvarig regnskur som övertalade oss att göra tillfällig bivack vid Klingavälsåns strand - under ett träd på ett grönområde som uppenbarligen utgjorde bete för korna vi såg i fjärran. Vi slog upp tältet och sökte skydd mot vätan. Efter en 5-10 minuter tittade vi ut för att se om stormen såg ut att bedarra, men observerade istället att de tidigare så avlägsna kossorna plötsligt befann sig på halva avståndet till vårt tält och dessutom närmade sig i snabb takt.  Jag har visserligen spenderat 5 år av mitt liv på en bondgård och kommer därtill från en utpräglad bondesläkt (4 centuries and ...not counting anymore), men det är inte utan att man i åsynen av en anrusande kreaturshjord blir något orolig till sinnes. Under ett par sekunder stod jag handfallen och tvekandes inför vilket hot som den egentligen utgjorde - och följaktligen huruvida det var säkert för oss att stanna kvar på platsen eller ej. Min vän Mikael hyste dock inte samma tvivel: "Packa ihop tältet, fort som fan!" [red.anm. minnet kan svika: det här är inte nödvändigtvis den exakta ordalydelsen, även om det väl fångar den rådande stämningen]. I gemensam panik rev vi så ner tältet och kom ut på säkert vatten precis innan hjordens förlöpare nådde stranden. Som om inte denna erfarenhet var nog fick vi längre fram vid ett tillfälle kånka kanoten över land på grund av en spärrande broövergång, och detta likaledes i en hage med nyfikna kossor. Till sist, mentalt ansträngda av ovansagda skäl samt fysiskt slutkörda av en alltför meandrande Klingavälså, så beslutade vi oss för att ge upp vår exkursion samma dag den börjat. Mikaels pappa kom och hämtade oss i närheten av Ilstorp.

Jag erinrade mig om den här i minnet så undanskuffade och föga smickrande historien under en promenad på en helt annan plats, en helt annan tid: Sukhumis nordliga kullar, en höstdag 2006. Igår. Ensam och bevapnad endast med mobiltelefon - ilskna hundar forekommer har och var langs leden jag valt att vandra; en hojd nave med nagot som i dessas ogon liknar en sten avskräcker fran anfall (jag misstanker att de blivit illa behandlade av bade ägare och tidigare förbipasserande) - sa råkade jag pa hemvägen stöta pa just en....kohjord. Jag blev inte överraskad - en intrikat del av abkhazisk kreaturshållning består av att släppa kossor, grisar och hästar ut på fritt bete (vilket, konstigt nog, ofta sker bredvid eller på (!) landets/regionens huvudväg) - men till skillnad från vanliga fall sa befann jag mig nu inte i skydd av en 4x4 Landcruisers stålförstärkta chassi. Istället blockerades min väg av 10-20 kreatur, varav ett par redan hade vänt sig om och stirrade mot mig, på mig, med allt annat än blida ögon [well, kanske var det så att de helt enkelt bara stirrade på mig av nyfikenhet...det är till och med ganska troligt att så var fallet]. Misstänkt många saknade juver, och hade relativt kraftiga horn - ganska ovanligt för kossor, även abkhaziska sådana. Nej, det verkade inte bättre än att en jävla massa ungtjurar stod mellan mig och min vandrings mål.

Till skillnad från kanotexkursionen så fanns det i det här fallet inte så många alternativ att välja mellan. Det började bli för mörkt för att gå tillbaka samma väg jag kommit. Vägen kantades av stängsel på båda sidor vilket omöjliggjorde en kringgående manöver. Kanske var det också så att jag - bondesonen från Gråstorp, Eriksdal - kände en viss revanschlusta gentemot dessa fränder till kossorna jag flytt från ett antal år tidigare. Jag beslutade mig för av våga framåt, om än med försiktiga steg. Med stigande mod passerade jag så kossorna...tjurarna... en efter en, dock hela tiden medveten om att min promenad närsomhelst skulle kunna gå över i Pamplonarusning*. Till sist kvarstod bara en - "Papa Bull" - en stadig bit, med cojones ... this big! I sanning en best av fruktansvärda mått.

Men det var lugnt. Det som kunde blivit ett horribelt, om än småroligt, skadeslut på min Abkhazien-sejour, undveks genom att jag med något raskare steg än tidigare och på säkert avstånd (stängslet hade försvunnit) passerad besten, därtill med en nick som tack för att han givit mig fri lejd [confess:..ingen nick]. Triumfens bägare solkades dock något av att en stor grissugga började småspringa bredvid mig, antagligen en smula uppskrämd av den annalkande hjorden. Jag får väl erkänna att jag även i denna situation blev en smula påverkad av min omgivning och började småspringa jag också. Nåväl, efter ett tag var både grisen och tjuren bortom sikt, varpå jag fortsatte färden hem med vetskapen att jag hade tagit ett avgörande steg i att bekämpa mina kanotexkursionsdemoner. En avgörande fråga dröjer sig dock kvar till denna dag, och kräver sitt svar för att jag återigen med full tillförsikt kan ge mig ut på tur igen:

Hur farliga är egentligen kossor/tjurar?* Får mig osökt att tänka på historien om snubben som slänger sig ut från en 10-våningshus(...) "You know what people said as he was passing each floor? - 'So far so good!"

DN - Kultur - Hon vägrade att hålla tyst

Ryssland är inte bättre eller sämre än någon annan aktör vad gäller konflikten i ABK. Kriget i Tjetjenien däremot, från det jag har själv läst och från det jag fått höra från en vän som jobbat där, är en skam som, likt författaren till nedanstående länkade artikel hävdar, borde uppmärksammas mer:

DN - Kultur - Hon vgrade att hlla tyst

Hallå! Uppdatering! Jesus, Mary and Josef, that took a long time....

Det känns bra just nu. Idag infann sig till min stora nervositet det fjärde koordineringsmötet mellan lokala och internationella biståndsaktörer i Informationscentrumets regi. Det gick bra. Inte mycket bra - än så länge har jag inte nog med erfarenhet eller skarpsinnighet att komma med de där lägliga, smarta, träffande observationerna - men bra för att jag för en gångs skull inte behövde föra monolog in lieu av dialog. Idag var det diskussion - jag pekade, folk snackade. Tolken var  bra han också...nae, ja, det var brae helt enkelt.

Så till andra saker: I helgen tog vi en tur upp emot ryska gränsen - vi for till den abkhaziska vildmarken. Björnspår längs floden, jag (sprang ifrån de andra, lite irresponsible, men...booyaka!) ensam, i kamp mot berget, klättrar, drar mig upp, blir skrämd av en duva som flyger upp från buskaget, ramlar nästan ner. Härligt. Bilder finns att se:

Tur till Auadkhara (7 sep)
Oct 5, 2006 - 25 Photos

Till sist: I will return to Sweden på semester den 17:e är det tänkt. Well, tänkt och tänkt - resan är bokad och klar. 50 euro i ombokningsavgift är i det närmaste en garant för att jag kommer hem just den dagen. Ser fram emot lite barnafödande och andra hyllningar till livet (firandet av min födelsedag, och pappas födelsedag). Hej!