Inför nyår

Igår besökte jag sex skolor och ungdomsgrupper som sysslar med "inkomstberedande aktiviteter" inom jordbruk. Varje grupp - 17 totalt - får ca 1000 dollar som kan satsas på växthus, biodling, svin-uppfödning, etc. Det är bra projekt som engagerar och ger grundläggande kunskaper i eget företagande. Fältvisiten igår gav bra och, well, dåliga, men också intressanta erfarenheter. Två glas hembränt på stående fot vid första skolan skänkte mig både värme och cred hos den som bjöd (skolans rektor). Vid tredje skolan fick jag bevittna min första avrättning. En gris blev av med huvudet under skärande vrål. Jag var tillräckligt lullig från spriten för att få idén att filma dess dödsryckningar. Det var en makaber om än i sammanhanget högst naturlig händelse. Hell, om jag bott kvar på landet skulle jag sysslat med samma grej. Människan är en best. Jag tänker omsider bli vegetarian.

Imorgon bär det iväg till Tbilisi för nyårsfirande. Det ska bli skönt att komma ifrån Abkhazien lite grann. Det funkar inte att vara nästintill själv här - särskilt inte sedan jag växt in i den yrkesmässiga och sociala rollen som samordnare. Det enda sällskap jag kan hitta just nu är filmkaraktärer. CK Dexter Haven (Cary Grant) och Tracy Lord (Katharine Hepburn) i "The Philadelphia Story" ligger närmast till hands [don't mind the name-dropping, it's a movie-must].

Gott Nytt År!

Changes

Jag har som ni märkt ändrat lite i sidans layout. Vet inte om det blev så mycket bättre - kanske till och med lite tråkigare - men det är iaf en förändring. Efter intensivt julbloggande så är ganska trött på att titta på sidan.

Om ni vill veta mer om biståndsarbete i Abkhazien så kolla in www.abkhazdev.info

Julkort från Abkhazien III

Jag tror bestämt jag måste fortsätta med julkorten. Här är ytterligare ett från ICQ, med renar och allt.

http://www.icq.com/friendship/pages/browse_page_16959.html

Julkort fran Abkhazien II

http://www.icq.com/friendship/pages/browse_page_7944.html

Julen 2006

Julen 2006

Juldag med mersmak - bilder

From Work

Juldag med mersmak

Julafton är över, men dess budskap lever vidare ;)

Vår middag igår var trevlig. Tyvärr så fick vår självutnämnde kock inte riktig ordning på spisen, varför huvudmålet - pepparstek, ris och pumpa - inte serverades förran ca 23.30. Nåväl, med "secret santa", lite "tansevaju", vodka och, framförallt, min medhavda halvliter julmust, så var hela tillställningen riktigt trevlig ändå. Jag saknar allting, well, mest julmusten kanske, idag. Dess mustiga, kittlande smak ligger alltjämt kvar i mitt omedelbara smakminne. Dessutom lobbade jag den till de andra gästerna. Kocken gillade väldigt mycket. Den här veckan är det Olgas tur att servera mat i kafeterian. Hon är inte mycket till cuisinier. Idag fick jag nöja mig med överkokta makaroner och - surprise, surprise - kycklingfilé. Pepsi att dricka till...

Jag var lite småledsen över att behöva jobba idag (UNDP följer georgiska helgdagar och eftersom de firar ortodox jul den 7e januari så betyder 24, 25, 26 december inte särskilt mycket). Jag tillät mig en sovmorgon, men vid 12.00 så bar det iväg till Gali och Pirveli Gali på jobbärende. UNDP sysslar bland annat med rehabilitering av vattensystem (kloaker, pipes, reservoar), en komponent inom vilken ingår att även bedriva en informationskampanj om att använda vattenresurserna på rätt sätt. Vår lokala NGO-partner har engagerat tre skolor i området, vars elever har fått i uppgift att upplysa varandra och föräldrar om denna information genom teckningar och skådespel.  Jag följde med för att undersöka lite hur arbetet fortskrider och fick se både teckningar och generalrepetitioner.

Två saker imponerade mig (eller..."made an impression on me", hur man nu säger det): 1) Den första skolan var, likt majoriteten av skolor i Abkhazien, i behov av omfattande renovering. Vissa klassrum hade inga fönster och/eller värmekällor, vilket i 5-gradig kyla försvårar inlärningsarbetet ganska mycket. Bänkar, tavlor, väggar, dörrar - allting var mer än 30 år gammalt och hade setts efter på minst 15 år. Med tanke på alla de pengar vi i Sverige - i jämförelse - lägger på skolan och dess elever, och med tanke på alla - i viss mån - onödiga och dyra leksaker som ges bort  i jul, så kände jag mig - som svensk och före detta elev och barn - bortskämd. 2) Den andra skolan var en positiv överraskning. Dess energiska och engagerade rektor hade sett till att fixa biståndspengar för reparation av skolbyggnaden - som i sin nymålade, nyfönstrade prakt sken upp det omgivande landskapet av övergivna, brandhärjade och i övrigt eftersatta bostadhus. Det fanns lite multimedia - tv, stereo, mikrofon. Tyvärr så har inte heller den här skolan råd med att värma upp stället. Jag behöll mina långkalsonger på ;) Det som värmde desto mer var framträdandet - "vattenföreställningen" - som vi fick bevittna på första parkett. "I ett kungarike för länge sedan levde vatten och människa i harmoni. Jord/smuts såg med avund på denna harmoni och sökte splittra denna..."Och så fortsatte det, med berättarröst, koreograferade dans och sång, tills vatten och människa - efter att "Smuts" tillfälligt lyckats att så split - återfann sitt sanitära kompanjonskap. Det som imponerade mig mest var dansen - traditionell, stilig och stolt, kaukasisk dans - och det arbete som uppenbarligen investerats i förfina utförandet. Det märktes att eleverna gillade vad de gjorde. Det märktes att de gillade att gå i skolan. Jag förstod allteftersom att den goda stämningen berodde mycket på rektorns engagemang. Hans filosofi är självklar på ett sätt - det handlar om att sätta klara mål och motivera eleverna till att förverkliga inneboende potential. Sättet att göra det på förklaras bäst med den uppmaning han gav mig efter att jag hade lovprisat deras föreställningen: "Ge oss en cd [dvd] med svensk folkdans, så ska vi framföra det för dig!" (!) Det var allvarligt menat.

Det är otroligt vilka små medel som egentligen behövs för att skapa förändring. Jag kom till Abkhazien mest för att ha något att göra och för att min profil passade tjänsten som informationssamordnare. Jag hjälper till så gott jag kan genom att göra min plikt, genom att vidarebefodra budskapet, men jag gör ingenting i jämförelsen med till exampel lärarna på de här två skolorna. Det är inspirerande att se sånt engagemang.

Var jag ska få tag i en dvd med svensk folkdans är dock en uppgift av rang. Det är inte precis in high fashion just nu. Kanske "Nygammalt" (? programmet med Bosse Larsson...?). Eller kanske en inspelning från logdans på Stampen?

Hur manga sitter och bloggar just nu? Kalle Anka? - Raise your hands in the name of Jesus and say Halleluja - Halleluja!

Jag vet inte ens hur man stavar det....men tank pa budskapet. Kalle Anka ar bara ett av manga redskap for jultrevnad ;) Nu ska jag ga och sla in en klapp till kvallens middagsbjudning. Det kanns bra nu - har precis pratat med manga av er darhemma - sa GOD JUL!

Om att dela bastu...

Vi korde bastu igar, for andra gangen pa tva veckor. Stallet ligger pa vart inhagnade omrade, bakom dessa onodiga grindar och stangsel, och gar att boka egentligen for vem som. Sasja som driver stallet ser till att allt ar i sin ordning, daribland tva basturum, ett vedeldat, det andra elektriskt uppvarmt, kallvatten-pool, lakan (att vira om sig, sitta pa), hattar (haller varmen...as if we need it), stolar, bord, glas. For nagra manader sen sa fixade han ocksa mat, men pga hans sviktande halsa tar gasterna sjalva med sig den nufortiden. Sa for det facila priset av 500RR (ca 150 sek) per timme sa ar man dar, och ater, dricker, bastar, badar, om vartannat. It is very nice. Igar var vi bara fyra pers eftersom resten av NGO-communityn har akt hem, men det var helt ok anda. Lite mer fokus pa bastandet and badandet; we made it hot as hell. Tyvarr sa var vattnet fortfarande kallt som ...9-gradigt vatten ar och jag sitter idag framfor den har datorn och skriver med nagot av en temperatur. Jag ar forkyld.

Jag kom att tanka pa en sak igar dock, lite med bakgrund av det som diskuterades under foregaende inlagg: det ar fan sa nice att dela en san upplevelse.  Jag skulle egentligen sjalv vilja ha, aga (alltsa "own"), en liknande anlaggning, som t.ex. min syster och brother-in-law uppe i Oskarshamn. Just igar skulle det varit nice om man kunna stanna kvar nagra extra timmar, utan att tanka pa att Sasja vill ga hem, eller hyran for stallet. Det skulle varit nice att ha friheten att ga och basta narsomhelst, utan att vara beroende av  andras bokningar.  Det jag dock gillar med sadana har gemensamma anlaggningar ar de kommer till nytta, och att hyresarrangemanget i sig gor det mer lampat for relativt stora grupper (150 sek/timme ar for hela bastun, no matter hur manga som anvander den).  Man traffas och umgas under personliga och synnerligen avslappnade former (utan att det blir for intimt, mind you) nagra ganger i manaden - det svider inte i planboken och det blir aldrigt trakigt. Om man har en gast/besokare sa ar den alltid valkommen, men eftersom man bokar i grupp sa riskerar det aldrig bli for allmant, for opersonligt. Dessutom - vilket varken Oskarshamn eller for den delen Sovdes bastubat har - ar den direkta, sjalvklara kombinationen av mat, dricka och bastu. Vi sitter i ett rum med brasa, bord, kok, med poolen pa andra sidan ett tra... - vad kallar man det (?), ett slags trastaket fran golv till tak - med tva basturum pa steglangds avstand. Vi ater middag with no clothes on, undantaget baddrakt/lakan. Det kanske later konstigt, men ar langtifran sa. Kort sagt: Jag hoppas att middagsbjudning/ fest i bastu snart blir vedertaget aven pa andra hall. Jag lovar, sa fort som mojlighet ges, att se till att bygga en liknande anlaggning pa hemmaplan. Ni ar alla valdigt valkomna! (men boka i forvag ;)

Jaja, det var mitt Lille-Julafton-kaseri.  Ikvall ska vi kolla in nagon film pa "Kracnyii Krest" (roda korset). Det ar fortfarande inte sarskilt juligt har. Som ni kanske har markt, sa har jag har drabbats av nagon slags julfeber de senaste dagarna - det handlar om att ge och dela med sig och hela koret - sa jag hoppas pa "It's a wonderful life". Vad galler febern, sa kanske den beror pa hemlangtan - jag vet inte. Ha en god jul iaf!

Julkort från Abkhazien

From Work

Paus II

2006 har varit ett jobbigt år for många i min närhet. Jag tänker speciellt på er nu när året snart är till ända. Det känns som att 2007 bara kan bli bättre.

För egen del måste jag - som så många gånger förr - besluta mig for om det spår jag slagit in på är värt att fortsätta på. För en som närmar sig de 30 så är det kanske dags att tänka pa någon slags fokuserad karriär, särskilt nu, när jag befinner mig i guldsits med brett och uppdaterat kontaktnätverk. Men lycka i bemärkelsen att göra något som är precis och alldeles passande för mig - bäste man på bästa plats - ter sig som en fortsatt illusion. Jag tror att det är dags att acceptera att drömmen om självförverkligande är just en dröm, särskilt då jag inte har en klar uppfattning om vad för slags förverkligande jag eftersträvar. Det som man bör inrikta sig på, och det som ger hopp i sig, är att dra sig till nytta svårigheterna i en given situation för att  därigenom utvecklas som människa och person. "Use the difficulties" så att säga. Ideal (eftersträvansvärda exempel) och mål (begränsande ramverk) är nog så viktigt, men i slutändan är det ändå handlandet i sig som betyder något.

I sann buddistisk anda föreslår jag alltså mig själv att leva för levandets skull, inte framförallt för pengarnas, karriärens, brudarnas skull. Tyngdpunkten ligger alltså på "HUR?". Jag satsar på att utveckla, eller iaf inte glömma bort, det som filosofitimmarna på gymnasiet hade att säga om morallära. Jag tänker försöka lyssna på min omgivning och dra nytta av min anpassningsförmåga, utan att för den skull blunda för skeende som jag tycker är fel. Jag tänker försöka vara disciplinerad utan att bli allför kontrollerad. Jag tänker definitivt försöka finna belönande (och avlönade) jobb, men det får inte dominera min vardag, alltid. Kärlek, familj, vänner -- hey, det är ju det som allt handlar om.

I will not be fuckin Jesus. Jag snackar mycket och handlar lite. Men jag vet mina begränsningar och svagheter - att försöka räcker ganska långt.

Take it easy ;) God jul!

Paus

Jag tar en välförtjänt (?) paus i jobbandet för att beklaga mig över att tvingas jobba över julen. Just så är det. Medans ni där hemma kan glädja er över juletid, om än med blixthalka, så genomlider jag 10-15 grader i solsken utan någon julkänsla whatsoever. Kanske hade det varit en annan sak om jag kunnat vara ute, gå på nån hajk eller så, men som det är - inomhus, framför datorn, då och då med en längtansfull blick på nyheter från Sverige, och boredom. Läste precis att Anders och Måns ska leda någon temakväll på lördag om svensk TV-underhållning senaste 50 åren - yes! But no, instead BBC News kanske, eller Al-Jazeera. Kanske skärper BBC Prime till sig och sänder en Parkinson-repris?

Problemet här är att den ortodoxa julen firas en vecka in i januari. Majoriteten av expats åker till sina respektive hemtrakter. Jag har varit här snart 12 månader och börjar nästan ångra min tre-månaders förlängning.

Det finns dock ljusglimtar. Jag får i vanlig ordning be om att få komma tillbaka till det senare. Jag har en månadsreport att skriva.


Hajk

Eshera_Gumista (3 Dec)

Cemetary Hike/Run

Cemetary Hike (10 Dec)

Bilder + video (!) från en löprunda förra veckan.

Grasping for air - blog going down?

Jag har varit dålig. Mycket dålig. På att blogga. Jag kan skylla en hel del på jobbet. Mycket nu. Väldigt mycket. Under julen inte lika mycket. Då kommer jag nog försöka blogga mera. Det finns mycket att säga. Inte så mycket nytt vad gäller jobbet kanske. Däremot om solstinna promenader, frusna hundar, ryskalektioner med småsöt lärarinna, de senaste avsnitten av Entourage, avsked, nyårsplaner, mountain-running, bastubad och julstämning. Lite av det där kommer dyka upp framöver. Inte allt. Litegrann. + bilder.